Vocația minunată a zugrăvirii sfinților
Cu bucurie împărtășim cu voi icoanele pictate de Daniel Neculae, un tânăr iconar român. Daniel ne va vorbi pe site, în diferite articole, în limita timpului său liber, despre această mare taină a pictării sfinte a icoanelor.
Mai jos Daniel ne-a transmis și câteva cuvinte desprea această minunată vocație a zugrăvirii icoanelor:
“În momentul în care pictează o icoană, pictorul trebuie să se aşeze într-o formă de ascultare monastică faţă de iconografia veche bizantină. Iconografii, ca şi sfinţii părinţi, aveau rugăciunea neîncetată şi insuflarea Duhului Sfânt, care se reflectă în icoane şi, respectiv, în scrieri.
Dincolo de abilităţile noastre artistice şi tehnice, chemarea şi prezenţa Duhului Sfânt în momentul scrierii unei icoane se împlinesc cu ajutorul rugăciunii pe un fond de smerenie şi golire de orgolii personale artistice. Orgoliul artistic este un zid impenetrabil între iconar şi Suflarea Duhului Sfânt. Petre Țuțea spunea: “să te autodisprețuiești continuu ca în golul lăsat în tine să între Hristos”.
Aceasta este jertfa noastră, despre care vorbeşte atât de minunat Părintele nostru Constantin Galeriu: “Jertfa sta la temelia actului creator şi nimic nu se naşte fără jertfă. Şi chiar aducerea unei fiinţe pe lume se face tot prin jertfa.” O dovadă a faptului că Duhul Sfânt lucrează este atunci când mai mulţi pictori din ţări, culturi şi perioade diferite abordează anumite elemente iconografice exact în aceeaşi manieră, fără a avea contact în prealabil.” (Daniel Necuale)
Sursa: https://ortodoxiatinerilor.ro/vocatia-minunata-a-zugravirii-sfintilor/